Vertical e-city   | Reinventing Ritchie  |

The goal of the studio was to create design interventions which are derived through unique perspectives of the city and architecture both as universal and for the given context. The site is identified by its existing impact on the context and the intent is justified. Further, the intervention could transform the given urban context either by accentuating the existing character or by introducing a new character to further increase its significance. The character envisaging is done at the micro and macro scale. The nature of design choices  can be transformative/forward looking and not purely deterministic or reactive for an existing issue. Conceptual designs underwent a series of practical applications in order to make the current proposal to re-energize and recreate  the nature of an e-mart feasible.

Aerial view showing the activation of the top floors, as well as puncturing of the solid masses via courtyard spaces.

Night render showing activities on the street and within the building.

Render showing the open spaces and their visual connectivity, with emphasis on the industrial materiality of the steel structure and concrete panels.

reep.jpg
Evening render showing the interior courtyard.

Evening render showing the interior courtyard.

Shows the juxtaposition of the previous first floor with the newly constructed second and third floors.

Shows the juxtaposition of the previous first floor with the newly constructed second and third floors.